Soorten golfclubs

Verschillende golfclubs

Zoveel clubs, maar welke zijn er?

Zoveel verschillende golfclubs, maar welke zijn er eigenlijk? Als beginnende golfer is het lastig inschatten welke club wanneer van pas komt. De verschillen in clubs zitten hem voornamelijk in de lengte van de shaft en in de hoek (loft) van het clubblad. Er zijn globaal vijf soorten golfclubs te onderscheiden. Deze soorten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

De verschillende clubs

1. Woods en houten werden vroeger van hout gemaakt, vandaar de naam. Tegenwoordig zijn ze meestal uit titanium vervaardigd. Hiermee sla je lange, minder accurate slagen. De driver is ook een wood en bedoelt voor de eerste afslag van de tee. De andere houten zijn ontworpen voor slagen vanaf de tee of fairway, vandaar ook fairway woods.

2. Hybrides of rescue clubs
zijn ter vervanging van lange ijzers in het leven geroepen. De worden door de meeste golfers als makkelijker in gebruik ervaren. Deze clubs combineren de precisie van lange ijzers met de tolerantie van de fairway woods.

3. IJzers 
kunnen in veel situaties gebruikt worden en zijn dan ook in iedere golftas in veelvoud te vinden. Daarom leren beginnende golfers ook de meeste slagen met een ijzer. Op basis van de gewenste afstand kies je de juiste ijzer. Alle ijzers zijn genummerd, deze nummers correspondentie met loft. Klein nummer minder loft, dan hoog nummer.

4. Wedges zijn een aanvulling op de ijzers. Dit zijn kortere clubs met veel loft en zo handig voor korte slagen of slagen uit de bunkers. Wedges worden daarom veelal gebruikt voor het pitchen of het chippen.

5. Putters hebben een recht slagvlak. Hierdoor gaat de bal niet lucht in, maar rolt deze over de grond. Deze clubs worden meestal gebruikt voor de laatste slagen naar de hole vanaf de green.
paint spatter

Oefening baart kunst

Als beginnende golfer kan het best overweldigend zijn, al die verschillende golfclubs. Het is makkelijk om bij je golfbuurman of – vrouw te af te kijken welke club zij gebruiken voor een bepaalde afstand. Golf is echter een individuele sport en voor iedereen anders. Iedere golfer slaat namelijk andere afstanden met bepaalde golfclubs.

Wij raden dan ook altijd om, wanneer je de verschillende technieken onder de knie hebt, verschillende technieken te oefenen met verschillende clubs (bijvoorbeeld op de Wereld van Finesse). Houd hierbij pen en papier bij de hand en noteer bij iedere slag de afstand en de balvlucht. Na verloop van tijd weet jij precies welke techniek en welke club je nodig hebt in bepaalde situaties. Zo kun jij weloverwogen je golftas vullen. Er mogen er namelijk maximaal 14 mee de baan op.

Hulp nodig met oefenen? Overweeg dan een van onze cursussen door ervaren golfprofessionals. Neem hiervoor een kijkje bij onze golfschool!
Golfschool

E-mail updates ontvangen?